A Velemjáró

A JURISTA polgári társulás által fejlesztett és működtetett VELEMJÁRÓ mobiltelefonos alkalmazás és weboldal elsődleges célja a szlovákiai magyar nyelvhasználat elősegítése információkkal, szolgáltatásokkal (nyelvhasználati útmutató megjelentetése, nyelvhasználati bejelentések fogadása és továbbítása, szlovákiai jogszabályok kétnyelvű megjelentetése). Másodlagos célja a szlovákiai magyarokkal és/vagy Szlovákiával kapcsolatos egyéb információk szolgáltatása magyar nyelven (hivatali ügyintézési útmutató és gyakorlati tudnivalók, magyarlakta települések adatbázisa).

A VELEMJÁRÓ elsődleges funkciói mobiltelefonos alkalmazásunkban érhetők el ("Nyelvhasználati bejelentés", "Nyelvhasználati útmutató", "Jogszabályok". A VELEMJÁRÓ másodlagos funkciói a webes honlapunkon érhetők el ("Ügyintézési útmutató", "Településtár", "Terminológiai szószedet".). A VELEMJÁRÓ ambíciója egy olyan elektronikus zsebkönyvvé válni, amely folyamatosan bővülő funkcióival és tartalmával valóban hasznos segédeszköz a mindennapokhoz.

A JURISTA polgári társulás

A JURISTA polgári társulás 2014. február 28-án került bejegyezésre a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériumának nyilvántartásába. A polgári társulás célja a szlovákiai magyar hivatali és nyilvános nyelvhasználat előmozdítása és támogatása.

Munkatársak

Horony Ákos
Horony Ákos
jogász
Lancz Attila
Lancz Attila
jogász
Szeder László
Szeder László
szerkesztő
Stubendek Attila
Stubendek Attila
adminisztrátor

A (szlovákiai magyar) Velemjáró működtetésében és fejlesztésében munkatársaink:

  • Horony Ákos (születés éve: 1975, foglalkozás: jogász, lakhely: Dunaszerdahely)
  • Lancz Attila (születés éve: 1976, foglalkozás: jogász, lakhely: Gúta)
  • Stubendek Attila (születés éve: 1984 , foglalkozás: doktorandusz, lakhely: Komárom)
  • Szeder László (születés éve: 1982, foglalkozás: geológus, utazó, lakhely: Komárom)

Elérhetőségek

Postai cím:
Občianske združenie JURISTA polgári társulás,
Ulica László Amadea 1412/1, 92901 Dunajská Streda
Amadé László utca 1412/1, 929 01 Dunaszerdahely, Szlovákia

E-mail: juristapt@gmail.com

Telefon: 00421 908 158 857, 00421 908 682 295

Támogatók, partnerek

Az alkalmazás "Jogszabályok" funkciójában megjelenő magyar nyelvű törvényszövegeket a csallóközcsütörtöki Pro Civis polgári társulás bocsátotta rendelkezésre.

Az alkalmazás "Nyelvhasználati útmutató" funkciójában megjelenő kérdés-válaszokat a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet bocsátotta rendelkezésre.

A weboldal "Ügyintézési útmutató" funkciójában megjelenő szövegek a www.slovensko.sk weboldalon található válogatott információk magyar fordításai.